„Observarea de sine”
Interviul a fost realizat de Marie Clainchard, pentru site-ul: http://bit.ly/1MdUsut
Titlul original: Pour Véronique Desjardins, aimer vraiment requiert beaucoup de force et de courage
Intrebare: Damme Sagesse v-a invitat la masa ei si vrea sa va cunoasca mai bine. Cum va prezentati?
Veronique Desjardins: Din adolescenta viata mea a fost dominata de cautarea spirituala. Eram in cautarea unei cai de transformare, ceea ce m-a condus la Arnaud Desjardins, a carei eleva am devenit la varsta de 21 de ani. Ceea ce n-am prevazut, a fost faptul ca aceasta cautare avea sa afecteze in mod egal viata mea afectiva si cea profesionala. Incepand cu varsta de 33 de ani, am devenit colaboratoarea lui Arnaud Desjardins, apoi partenera si sotia sa in 1996. In paralel, timp de 27 de ani am condus colectia “ Drumul Intelepciunii” la Editura Mesei Rotunde, care publica operele reprezentantilor multor cai spirituale, printre altele best sellerul lui Sogyal Rinpoche, “Cartea Tibetana a vietii si a mortii.
Intrebare: Ati castigat o experienta determinanta care a schimbat cursul vietii dumneavoastra. Aceasta experienta v-a determinat sa luati decizii care inca va orienteaza viata?
Veronique Desjardins : Am simtit foarte devreme dorinta de transformare, stiind ca daca nu m-as fi schimbat, ar fi urmat sa pierd niste lucruri esentiale. Cuvintele lui Gurdjieff, “fiinta voastra atrage viata voastra”, m-au marcat in mod profund. Intalnirea, munca , apoi viata in comun cu Arnaud Desjardins, au ingenunchiat intreaga mea existenta. Decesul sau din 2011 a fost o etapa determinanta in propriul meu parcurs, o etapa in acealsi timp dureroasa, dar si salutara. In multe traditii se spune ca ultimul cadou pe care un maestrul il face elevilor sai este sa moara, pentru ca apoi elevul e fortat sa se tina pe propriile picioare si sa fructifice, cum nu a facut-o niciodata inainte, ceea ce a invatat de la maestrul lui. Asa ca, atat intalnirea cu Arnaud din 1973, care m-a facut sa ma structurez putin cate putin si sa intrevad existenta dintr-o perspectiva total diferita, cat si decesul lui, aproape 40 de ani mai tarziu, m-au condus spre a lua cea mai mare parte a deciziilor care mi-au orientat viata, printre altele aceea de a parasi Parisul in 1987 si de a ma alatura centrului pe care Arnaud il fondase in Grand.
Cand ne abordam existenta, cea mai mare parte a timpului nu stim cine suntem cu adevarat, nici ceea ce suntem chemati sa devenim. Suntem, cel mai adesea, izolati de noi insine. Daca nu vrem sa trecem pe langa noi insine si daca dorim ca viata noastra sa se implineasca in intreaga ei dimensiune, trebuie incetul cu incetul sa incepem sa invatam sa ne cunoastem, sa iesim din carapacea noastra, sa ne structuram. Ceea ce suntem cu adevarat si ceea ce suntem chemati sa fim, vocatia noastra, daca putem spune asa, se clarifica in timp. Exista niste aspecte nedescoperite. Acest lucru nu se poate realiza fara a trece prin anumite crize, care nu vor fi decat incercarile inevitabile pe care fiecare dintre noi le intalneste mai devreme sau mai tarziu. Dar putem dezvolta o noua atitudine interioara, care sa ne permita sa facem fata intamplarilor existentei. Viata este o succesiune de experiente, dar depinde de noi sa facem un anumit lucru sau nu. Maestrul lui Arnaud, Swami Prajnanpad, avea o expresie legata de acest lucru: “Tot ceea ce vine spre voi vine ca o incercare (provocare) sau o oportunitate”
Intrebare: Care este viziunea dumneavoastra asupra lumii actuale?
Veronique Desjardins: Este foarte greu de raspuns la aceasta intrebare , caci o apreciere reala a starii lumii actuale presupune sa fii suficient de liber de prejudecati, de toate ideile care circula pe acest subiect si mai presus de orice, de propriile frici si proiectii care deformeaza inevitabil viziunea noastra. Trebuie luati foarte multi factori in considerare si trebuie pastrata o anumita distanta care sa permita o evaluare in acelasi timp a motivelor de ingrijorare si a celor de a spera.
Personal deplang pierderea valorilor spirituale, a lipsei integritatii, care se strecoara cate putin peste tot, fara a uita dezintegrarea familiei si lipsa reperelor din cauza careia sufera atitia tineri. Traim intr-un climat profund de inceritudine care genereaza multa insecuritate si frica. In acelasi timp initiative pozitive isi fac aparitia cate putin in intreaga lume, iar o trezire a constiintei poate contrabalansa decaderea generala. Daca trebuie sa traversam o criza majora, cum numerosi experti din diferite domenii sustin, acest lucru ne va obliga sa dezvoltam un nou mod de a fi impreuna, bazat pe ajutor reciproc si solidaritate, pentru a infrunta eventualele vremuri dificile. Vom fi obligati sa functionam diferit, sa ne redefinim valorile si prioritatile si,fara indoiala, sa revenim la un mod de a trai mult mai simplu si autentic.
Dar, pe langa aceste considerente generale, ceea ce mi se pare important la nivel individual, este sa stim daca amplificam suferinta deja prezenta in lume prin comportamentele noastre sau daca, dimpotriva, contribuim la castigarea unui plus de pace si armonie. Daca actionam cu o anumita intelepciune sau daca cedam impulsurilor distructive – furia si violenta de exemplu? Daca nu alegem starea noastra de suflete, putem cel putin sa ne asiguram ca nu poluam suplimentar mediul.
Intrebare: Care sunt valorile de care sunteti atasata? In ce maniera le puneti in practica?
Veronique Desjardins: Determinarea. Nu facem nimic fara ea. Ea reprezinta un fir conducator in fundalul existentei noastre, o atitudine care ne permite sa avansam, oricare ar fi incercarile pe care le intampinam. Ea este orientarea vietii noastre, o forta care ne impinge din interior.
Autenticitatea(Adevarul), care incepe cu sinceritatea vizavi de propria persoana. Sa incetezi sa te minti si sa indraznesti sa-ti privesti in fata contradictiile si ambivalentele.
Simtul Responsabilitatii, care se aliaza cu integritatea si care ne permite sa ne asumam existenta in toate domeniile, printre altele cel profesional si cel familial. Trebuie sa avem forta de a nu ceda unei anumite mentalitati moderne, deseori cinica si detasata, atunci cand aceasta se opune valorilor pe care le pretuim.
Respectul si iubirea fata de ceilalti: Sunt sigura ca aceasta capacitate de a fi putut iubi va face bilantul existentei noastre. Ma refer la o iubire adevarata, care merge dincolo de aparente si care nu depinde de circumstante. Pentru a iubi e nevoie de multa forta si curaj.
Incerc sa pun in practica aceste valori in cotidian, in a ma interoga asupra pozitiei pe care o am cand ma confrunt cu o dificultate. Oare cea mai buna latura a mea, sau partea mea reactiva e implicata in aceasta instanta? Detinem o anumita putere, ce ne permite sa iesim din vechea noastra lume de rani, din infantilismul nostru, dar este o munca ce trebuie reinceputa in fiecare zi, fara incetare.
Intrebare: Ce doriti sa transmiteti azi?
Veronique Desjardins: Doresc sa transmit ce am primit printr-o practica spirituala, si care in timp ne permite sa infruntam din ce in ce mai bine provocarile existentei si sa traim mai constient. Transmiterea nu poate fi facuta decat intalnindu-l pe fiecare in punctual in care se afla.
Dupa decesul sotului si maestrului meu spiritual, am simit nevoia unei perioade de retragere, nu doar pentru a trai procesul doliului, ci si pentru a digera si integra tot ceea ce mi-a fost transmis timp de aproape 40 de ani. Dar a devenit clar ca aveam sa prezint lucrurile in propriul meu stil.
Eu antrenez grupuri de femei in optica de a le ajuta pe cele ce participa in a deveni mai plenar ele insele, de a-si asuma cine sunt si de a oferi potentialul veritabil pe care il detin. Nu este vorba doar despre o dezvoltare personala, ci si despre un alt mod de a fi in mediul lor, cu toate persoanele care le sunt apropiate. Cea mai mare parte dintre femei au rani anume , ce trebuie ingrijite pentru ca sa fie capabile sa depaseasca anumite inhibitii si sa-si regaseasca intreaga structura. Activitatea mea de scriitor face parte deasemena din aceasta transmisiune.
Intrebare: In lumina experientei dumneavoastra, ce va inspira urmatoarea afirmatie: ”Suntem cu totii colegi de calatorie”?
Veronique Desjardins: Cine ar putea pretinde contrariul? Dar cum am putea face pentru ca aceste cuvinte sa nu fie doar o formulare frumoasa si sa se intrupeze cu adevarat in viata noastra?
Imi amintesc de o experienta foarte simpla pe care am trait o in urma cu 12 ani si m-a facut constienta de faptul ca impartasim cu totii aceeasi umanitate. In anul 2000, in urma unei crize pulmonare acute, Arnaud a fost transportat de urgenta la spital. In timpul transportului am urmarit ambulanta in propria masina, intr-o stare de soc. La un moment dat soferul ambulantei a intors la o intersectie si atunci cand privirele noastre s-au intersectat, mi-a zambit cu blandete. In starea de vulnerabilitate in care ma gaseam atunci, acest contact de la fiinta umana la fiinta umana, a avut un mare impact asupra mea. Arnaud a supravietuit 11 ani acestui acces pulmonar, insa eu nu am uitat niciodata aceasta experienta, care a fost o avanpremiera a ceea ce m-a sustinut in ziua in care Arnaud a disparut. De cand a murit , pot spune in calitatea celui care a pierdut, am gasit umanitatea si am descoperit in numeroase dati ce inseamna sa fii companion de calatorie. Aceasta este o realitate vie pe care o putem experimenta in viata cotidiana. Suntem cu totii foarte diferiti, si in acelasi timp, facuti din acelasi aluat uman, cunoastem toata gama de emotii pe care o inima umana o poate experimenta: speranta, frica, asteptare, dorinta. Descoperim punctele in care ne asemanam, de cele mai multe ori multumita unor experiente care ne fac sa iesim dintr-o anumita aroganta si elitism. Experientele ne aduc impreuna, ne fac sa intelegem ca impartim aceeasi umanitate si ca suntem toti colegi de calatorie.
Acest interviu a fost tradus din lb. franceza, de pe pagina: http://lavenirestennousblog.free.fr/index.php?post/2014/07/30/V%C3%A9ronique-Desjardins-t%C3%A9moigne
Veronique Desjardins va fi prezenta pentru prima oara in Romania, in perioada 24 - 26 iulie 2015, ca invitata la conferinta si seminarul de weekend "Munca, sex si bani - aspecte importante ale vietii spirituale", organizat de Good Company, la Hermitage Urban Spiritual Hub (str. Mihai Eminescu 127, Bucuresti). Pentru detalii si inscrieri, accesati pagina evenimentului: http://bit.ly/1ffZcTe