„Observarea de sine”
Good Company împreuna cu Seeds for Happiness vă invită in weekendul 5-7 Octombrie la un eveniment inedit si exclusiv in Romania despre Zen cu 3 invitaţi remarcabili din Franţa din linia Maestrului Taisen Deshimaru, discipoli ai Maestrului Phillipe Coupe.
În România, în această primă întâlnire, vor veni 3 dintre discipolii lui Philippe Coupey, persoane cu experienţă şi vârste diferite care ne vor oferi o imagine completă din unghiuri diferite ale acestei munci spirituale simple şi clare.
Weekend-ul de zen se va desfăşura sub îndrumarea lui Jonas Endres, Florence Avenel şi Christian Espiau - discipoli ai Maestrului Philippe Coupey (în linia Maestrului Taisen Deshimaru) - şi vom dedica timp practicii zazen, care va cuprinde reprize clasice de sesshin, inclusiv instruire cu privire la postura pentru practică.
" Prin zazen nu cauţi să ajungi la un nivel special de conştiinţă, ci dimpotrivă, să regăseşti condiţiile normale, originale ale corpului şi spiritului, natura de Buddha. "
" Educaţia este esenţială. Dar trebuie să fie o educaţie care atinge mintea adevărată. Acesta este zazen: educare, nu prin lobul frontal al intelectului ci prin partea centrală a creierului, hipotalamusul, punctul de întâlnire dintre minte şi corp. Aceasta înseamnă să nu depinzi de cuvinte. Aceasta este acţiunea dinaintea acţiunii. Aceasta înseamnă sa nu dai atenţie nimicurilor. Este dreapta ca o linie. Este curajul despre care vorbeşte Kodo Sawaki,. Omul fără calităţi. Marele Om.
Aceasta educaţie nu ne va face mai eficienti într-un domeniu sau altul. Nu este o educaţie care să ne aducă diplome. Este o educaţie care constă în dezvoltarea completă a caracterului uman, al minţii."
- Philippe Coupey
Maestrul Taisen DESHIMARU (1914-1982) a fost discipolul Maestrului Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, în calitate de succesor spiritual al acestuia, spiritul, esenţa profundă a Zenului. El este primul misionar trimis în Europa, fiind autorizat în acest sens de cele mai înalte autorităţi Zen ale ţării sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronată şi de alte şcoli de buddhism. A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii de la Forest University din India.
Mai înainte de a se consacra unei vieţi monastice, Maestrul Taisen Deshimaru a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, India şi China, şi a făcut nenumărate călătorii în aceste ultime două ţări. El cunoştea în profunzime filozofia orientală, studiind de asemenea şi filozofiile occidentale. La intrarea în Amfiteatrul Universităţii din Komazawa se află o statuie de lemn, în mărime naturală, reprezentând un călugăr aşezat în postura de zazen. Taisen Deshimaru este cel care a servit drept model sculptorului, care a lucrat ţinând cont de indicaţiile şi exemplul dat de Maestru.
Maestrul a sosit la Paris în 1967 după ce a traversat cu trenul, venind din Japonia, Siberia, Rusia şi Polonia. Purta o singură robă, cea a Maestrului său. Înainte de sosirea sa, şcoala buddhistă a Zenului Soto şi tehnica acesteia erau practic necunoscute în Franţa. Jean Herbert editase deja o carte despre buddhismul japonez, în care dăduse şi nişte extrase din scrierea Shobogenzo Zuimonki a Maestrului Dogen, marele maestru al Şcolii Soto Zen - carte tradusă de generalul Renondeau, însă această carte enunţă în primul rând regulile de conduită, oferind cititorului prea puţine noţiuni în legatură cu tehnica zazenului. După ce a ajuns la Paris, Maestrul Deshimaru a început să ţină conferinţe în care arată postura de zazen. Nu era vorba, aşa cum des se întamplă în Occident, de un simplu discurs, doar de cuvinte, ci de o tehnică, în sensul grecesc al termenului, de "o artă" - şi anume despre arta de a medita. Mai multe detalii despre Maestrul Taisen Deshimaru aici.
Afis eveniment :
Sunteti asteptati cu drag!
 
 
 
Trebuie să fii înregistrat pentru a putea publica comentarii.