0 Ron
Produs Cantitate Pret
total
Total: 0 Ron
+ 15 cheltuieli de transport
Mergi la casa

Închide

„Observarea de sine”

de Red Hawk

Preț : 30 Ron
Citește aici primele capitole ale cărții.

Prezentare carte
Comandă online
Lansare de carte cu Red Hawk

Parvathy Baul din tradiția misticilor din India – o femeie care prin muzică, dans și poezie deschide inimile cântând iubirea pentru Divin

Despre Parvathy Baul

Parvathy reprezinta cultul Baulilor din Bengal, o tradiție spirituală străveche din India, inclusă de Unesco în lista de capodopere ale patrimoniului oral și intangibil aparținând umanității.

Născută într-o familie tradițională de brahmani din Bengal, Parvathy a studiat învățăturile vedice din copilărie. Atrasă de artă, a început de tânără să studieze arta, dansul, teatrul tradițional indian și muzica sacră. După o perioadă în care a călătorit în mai multe țări din lume cu compania de teatrul de papuși condusă de Andi Pandaram, un artist papușar renumit din India și-a întâlnit maestrul și a început să se dedice în totalitate tradiției Baulilor. 

În reprezentațiile ei Parvathy cântă, recită poeme , ține discursuri născute spontan din trăirea pe care o are pe scenă și conectarea prin muzică la divin. Ca și maeștrii săi, ea cântă la mai multe instrumente tradiționale: ektara, duggi, dupki, nupur, ghunguru, anandalahari, sarinda, dotara, kartal, khanjani-dipki, khanjani, chimta, sreekhol. Pentru a se perfecționa în arta spectacolului așa cum o face astăzi, Pravathy a studiat șapte ani cu maestrul Baul Sanatan Baba, care a transmis secretele acestei arte străvechi doar ei și fiului său. După această perioadă, a început să studieze cu Shashanko Goshai, singurul maestru Baul care mai ținea în viață stilul vechi de a cânta și a dansa specific Baulilor. În prezent Parvathy conduce școala de muzică ”Ekatara Baul Sangeetha Kalari” din sudul Indiei și călătorește pe toate continentele pentru a oferi reprezentații și conferințe publice pe teme de artă sacră și spiritualitate.

Mai multe detalii despre Parvathy Baul, pe site-ul: http://parvathybaul.srijan.asia/

 

 

Despre cultul Baulilor din Bengal

Grupul Baulilor din Bengal este unul restrâns. Ei nu au temple, cărți de studiu sau ceremonii sofisticate. Învățătura se transmite oral, iar prin muzică își cântă dorul și fascinația pentru divin. Pentru că au adoptat un stil de viață non-conformist, în India sunt numiți adeseori cerșetori. Practica sub îndrumarea unui maestru Baul este foarte strictă, e un proces care ține o viață, în care se pune accent pe experiența directă. În tradiția Baulilor modul de învățare este diferit de normele cu care suntem obișnuiți. Discipolilor li se spune deseori: ”Învață de la Natură. Natura este școala noastră.” Maeștrii Bauli au o memorie extraordinară, însă mulți dintre ei nu știu să scrie sau să citească. Intrebat despre asta, maestrul Khejmat Fakir a spus cu smerenie:

”Nu am vrut să fac asta. Ce este scris într-o carte, voi păstra pe un raft sau încuiat într-un dulap. Ä‚sta ar fi sfârșitul. Pe când, odată ce învățătura a fost scrisă în inima mea, nu mă voi separa de asta niciodată. Eu sunt Cartea. Sunetul cuvintelor este suficient pentru mine.”

Baulii transmit înțelepciunea prin poemele și cântecele pe care le-au învățat pe cale orală, care sunt întodeauna autorizate de maeștri – compozitori calificați, cu experiență și o viață de practică pe această cale. Mesaje aparent simple, au înțelesuri profunde, care conduc la revelații. Ei oferă reprezentații publice, însă nu oferă explicații despre textul poemelor recitate sau ale cântecelor pe care le cântă. Este necesară meditația, introspecția, studiu și practica, răbdare și timp pentru ca adevărul să se releve. Shashanko Baul spune: ”Dacă repeți cuvântul zahăr, vei simți dulceața zahârului pe limbă? Ca să știi gustul zahărului, trebuie să-l mânânci. Apoi vei înțelege dulceața lui.”

Baulii se află într-o căutare permanentă a înțelegerii sensului vieții. Reprezentațiile lor sunt investigații interioare pasionale și oportunități de transformare de sine, atât pentru artiști, cât și pentru public. Este o experiență extraordinara să asiști la o reprezentație a unui Baul și un prilej unic de  a accesa grația divină și profunzimea înțelepciunii străvechi indiene.

Pe site-ul Unesco, puteți viziona un material documentat despre Baulii din Bengal: http://bit.ly/1FOMQf2

 

 

Programul artistei Parvathy Baul în România

· Vineri 5 iunie, orele 17:30 – 19:00 – Spectacol la Muzeul Satului, Festivalul Namaste India
Parvathy Baul aduce la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” muzica mistică a menestrelilor bengalezi, parte a tradiției populare a Baulilor din Bengalul de Vest si Bangladesh.

· Sâmbătă 6 iunie, orele 18:00 – 20:00 – Concert și prelegere publică, la Hermitage Urban Spiritual Hub
Sub titlul  ”Opening my heart on the way to freedom” suntem invitați la Hermitage să ne deschidem inima, pentru a accesa înțelepciunea și libertatea autentică. Este o ocazie unică de a o asculta pe Parvathy cântând și vorbind despre drumul către iubirea necondiționată și revelațiile care apar atunci când reușim să ne deschidem inima.

· Duminică 7 iunie, orele 18:00 – 19:00 – Spectacol la Muzeul Satului, Festivalul Namaste India
Parvathy Baul va prezenta la Muzeul Satului  un spectacol aparținând tradiției mistice a Baulilor, intitulat ”În căutarea Omului din inimă: muzica mistică a Bengalului”.

· Marți 9 iunie, orele 18:00 – 20:00 – Spectacol și dialog cu Grigore Leșe la MÈšR, Festivalul Namaste India
Parvathy Baul, avându-l ca invitat pe maestrul Grigore Leșe, va prezenta la Muzeul Èšăranului Român un spectacol aparținând tradiției mistice a Baulilor, intitulat În căutarea Omului din inimă. Recunoscută pentru interpretarea solo a cântecelor și dansurilor Baul, Parvathy Baul își acompaniază cu măiestrie vocea cu ajutorul instrumentelor tradiționale folclorice Duggie, Ektara și Nupur.

~~~~~

Festivalului culturii indiene „Namaste India”, va avea loc în perioada 5-9 iunie 2015, la București. Se află la cea de-a șaptea ediție și este organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti", Muzeul Național al Èšăranului Român și India Tourist Office Frankfurt. Programul complet al Festivalului Namaste India, poate fi vizionat pe: www.namasteindia.ro

Parvathy Baul vine la București, la invitația organizatorilor Festivalului Namaste India și fiind o prietenă a fondatorilor grupului Good Company, a acceptat să ofere câteva conferințe și întâlniri de grup, pe lângă aparițiile la MÈšR și Muzeul Satului. Pentru detalii legate de evenimentele organizate de Good Company, vă invităm să accesați: www.goodcompany.ro

Pentru detalii despre evenimentul de la Hermitage, accesați: www.hermitageurban.ro

~~~

Poem extras din cartea scrisă de Parvathy Baul ”Song of the Great Soul - An introduction to the Baul Path”, autor Houre Goshai:

”A connoisseur knows:
The honey is hidden in the
Tree of universal love;
For others, it’s just
A waste of time.

Why suffer?
Embrace the tree;
It will quench your thirst.
Why confuse?
Your body carries the
Secrets of the juice.

Sixty – four types of juices
Flow thru three channels
Know them separately
Do not mix.

There are budding saples
Yet to be trees.

The connoisseur knows the secret,
Follows the cycle of moon,
Journeys back to the
Essential Truth.~


 

Trimite un mesaj editorului:


Recomandă unui prieten:


×